ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

.

Το απόγευμα της προηγουμένης μέρας της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, οδηγούσα στο ποτάμι πηγαίνοντας με το γιο μου, σε μια συγκέντρωση των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος που διαδήλωναν την αντίθεση τους για την υποβάθμιση του πρώτου διασωθέντος Πανεπιστημίου της υφηλίου.

Ένα χαμόγελο γεμάτο πίκρα σχηματίστηκε στα χείλη μας, από το μποτιλιάρισμα που είχε ο δρόμος με την κίνηση των συμπολιτών μας που έτρεχαν να προλάβουν την εορταστική έξοδο… πηγαίνοντας να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση στα εξοχικά τους.

Η συγκέντρωση μας αποζημίωσε γνωρίζοντας ανθρώπους που αντιστέκονται στην υποδούλωση του μυαλού τους στη σκέψη της ιδιωτείας…

Τον αγώνα χρόνων αυτών των σκεπτόμενων ανθρώπων όποιος θέλει μπορεί να τον μάθει μέσα από αυτή την διεύθυνση (εδώ).
Το βασικό διακύβευμα είναι ο ίδιος ο λόγος του Πλάτωνα.
Ένας λόγος που είναι αντίθετος με ότι μέχρι σήμερα θεωρούμε ως «πολιτισμό» και περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά βίας, επικυριαρχίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων σε άνθρωπο.

Ήταν μια βραδιά συναίσθησης , που είχαμε την ευλογία να την συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα μέσα από μια ξενάγηση που έκαναν οι φιλόξενοι κάτοικοι σε ξένους μαθητές από όλο τον κόσμο μαζί με Έλληνες που διάλεξαν να μη δουν τηλεόραση στα εξοχικά τους.

Σπουδαίοι άνθρωποι μαζεύτηκαν και οι αναλύσεις για ότι δεν θα ακούσουν ποτέ κάποιοι, άρχισαν να βγαίνουν σαν λάβα από το τοπίο της σκέψης μας.


Υποκλίθηκα στη γνώση, που έχει μια εγγενή σεμνότητα ότι δηλαδή αντίθετο υπάρχει στην αλαζονεία σημαντικού αριθμού προβεβλημένων, που επιδεικνύουν την διακοσμητικά αναστηλωμένη «παράγκα» της σκέψης τους.

Δύσκολοι καιροί για τέτοιους «μουσικούς» δρόμους της σκέψης…
Ζούμε στην εποχή που ο καθένας παίζει το «όργανο» της σκέψης του σε ένα ατομικό ασύνδετο σκοπό προσφέροντας στην ένταση της χάβρας τη δική του ασημαντότητα.

Ο «Πλάτωνας» στέκει απέναντι σε αυτή την τραγική συμπεριφορά των ανυποψίαστων, περιμένοντας την αυτοκαταστροφή τους … για να ανασυνθέσουν από την καθαρμένη τέφρα τους την νέα μουσική της αρμονίας…

Άλλωστε… όπως είπε και ο Πωλ Ελυάρ, «Υπάρχει ένας άλλος κόσμος , αλλά είναι μέσα σε αυτόν εδώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: