What The Bleep Do We Know!

.

Η ταινία υπό τον τίτλο «Τι στο Μπίπ (Ξ)έρουμε!?» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2006 και συγκέντρωσε αντιφατικές κρίσεις για το περιεχόμενο καθώς και για την επιστημοσύνη της παρουσίασης μιας άποψης μέσα από την κβαντική προσέγγιση ερμηνείας του κόσμου που εξηγεί την θεωρία των δημιουργών της.

Ομολογουμένως έχει αρκετά ερεθίσματα που μπορούν να δώσουν τροφή στη σκέψη μας. Θα έλεγα ότι οι πληροφορίες κεντρίζουν την αντίληψη μας προς μια διαφορετική ματιά σε ότι ορίζουμε ως δεδομένο στον κόσμο γύρω μας.

Η ανάρτηση δεν έγινε μέσα από την ανεπιφύλακτη αποδοχή του γράφοντος για την ουσία του περιεχομένου της ταινίας, μια και στη ζωή αποτελεί παγίδα και τελμάτωση του πνεύματος σαν λαμβάνουμε «κάτι» ως την μοναδική αλήθεια. Αντιθέτως κάθε πληροφορία όσο αντιφατική και να είναι απέναντι τις μέχρι στιγμής ισχύουσες αντιλήψεις μας, έχει την θέση της στο μυαλό μας.
Μόνο μέσα από την παρατήρηση των πληροφοριών μπορούμε να προχωρήσουμε στην πολυμέρεια μιας γνώσης που διαθέτει κρίση και νηφαλιότητα, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τα ήδη υπάρχοντα όρια των ζωτικών μας ψευδών.

Επισυνάπτω την τότε σελίδα σχολίων του Αθηνοράματος (Εδώ) , καθώς και μια κριτική που βρίσκεται απέναντι από το έργο (Εδώ).

Στην ουσία ο μόνος που μπορεί και οφείλει να δώσει την ποιοτική κατάταξη της κάθε πληροφορίας στη ζωή, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας, αρκεί να παρατηρούμε χωρίς προδεδικασμένη θέση τις εκδοχές που μας παρουσιάζονται.
Αυτό δεν δημιουργεί οπαδούς, αλλά ελεύθερες σκέψεις που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Καλή παρακολούθηση.

Σημείωση : Για Ελληνικούς υπότιτλους σε 16 μικρές συνέχειες στην διεύθυνση 

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα ταινία, πολύ γρήγορη και με ασαφείς σκοπούς ως προς την ερμηνεία των μέχρι στιγμής ευρημάτων της κβαντομηχανικής. Όπως κάθε νέα επιστημονική γνώση - και μέχρι την ολοκλήρωσή της, ενιισχύει τις φιλοσοφικές θέσεις του επιστήμονα που μας την παρουσιάζει...
    Λινκ που ίσως βοηθήσουν την κατανόηση της ταινίας είναι η Κβαντική Φυσική ως νέα επιστήμη:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE και http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9A%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE
    και η Κβαντική Φυσική ως νέα αλχημεία: http://iordanisp.wordpress.com/2008/11/07/%CE%BA%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-2/
    Όπως είπε ο Νανόπουλος για το μέλλον του Σύμπαντος: «Κάποια γενιά μελλοντικών Φυσικών θα κληθεί να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της ύπαρξης του Σύμπαντος και των Φυσικών νόμων που τον διέπουν. Θα πρέπει να δείξουν με τις εξισώσεις και τις θεωρίες τους, ότι το Σύμπαν μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διέπεται από τους νόμους της κβαντικής Φυσικής».
    Μέχρι τότε η «ανάγνωση» όλων των πληροφοριών όπως αυτές που μας δίνει η συγκεκριμένη ταινία γίνεται με «δική μας ευθύνη» και προς επίρρωση του ήδη «ζωτικού μας ψεύδους».
    Καλή παρακολούθηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που βοηθούν στην παρακολούθηση μιας παράδοξης φαινομενικά σκέψης.
    Η Νευτώνεια φυσική ή αν θες όλη η πνευματική ιστορία του ανθρώπου που στηρίζεται στην παρατήρηση των αισθήσεων, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει αμφισβητηθεί μέσα από τις φιλοσοφικές ιδέες που έχουν υπάρξει.
    Σήμερα όμως η αμφισβήτηση τούτη διαθέτει την επιστημονική «ματιά», μια και τα σύγχρονα πειράματα κάνουν φανερή την χαοτική συμπεριφορά του μικρόκοσμου του Σύμπαντος.
    Όπως συμβαίνει πάντα μέσα σε ένα βάθος πεδίου που ξεπερνά τα εκατό χρόνια από σήμερα θα έχουμε σκέψη που θα είναι λειτουργούσα μέσα από τις πληροφορίες της κβαντικής φυσικής. Μπορεί στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που λειτουργούμε καθημερινά να βρίσκεται πίσω τους η κβαντική, αλλά στο φιλοσοφικό της επίπεδο στην ατομική κατανόηση της ίδιας μας της σκέψης, χρειάζεται τα χρόνια που είναι απαραίτητα γιατί υπάρχει το ξεπέρασμα της «αδράνειας» απέναντι στην εξέλιξη ενός πνευματικού πολιτισμού.
    Σήμερα μοιάζουν τρελά και αν δεν τα έλεγαν έγκριτοι επιστήμονες, το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θα περιγελούσε τις πληροφορίες όπως ξέρει και το κάνει ανά τους αιώνες για ότι δεν αντιλαμβάνεται.
    Υπομονή και ηρεμία στην κάθε πληροφορία που λαμβάνουμε.
    Ο ενθουσιασμός του νεοφώτιστου δεν πρέπει να μετατρέπει τους ανθρώπους σε οπαδούς χωρίς κρίση … Από την επιστήμη, περιμένουν αρκετοί αγύρτες να δώσουν τις προσωπικές τους ερμηνείες που σίγουρα εξυπηρετούν άλλους σκοπούς μη πάντα φανερούς στον οπαδό.
    Μια Περσική παροιμία που μου την είπε ένας φίλος , λέει πως όποιος με φανατισμό προσπαθεί να διδάξει σε ανόητους φιλοσοφία , είναι περισσότερο από αυτούς ανόητος.
    Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να σχηματίσει το δικό του ερώτημα… δηλαδή την δική του παρατήρηση .. (όπως λέει και η κβαντική επιστήμη) … ώστε να δώσει και την δική του απάντηση… στο δικό του ζωτικό ψεύδος … μια και μέσα από τις αισθήσεις μας δεν πρόκειται να φτάσουμε τον προσδιορισμό του Ενός και ενιαίου συστήματος των πάντων στην αφηρημένη δυνητική των Ιδεών κατάσταση των Πιθανοτήτων….
    Λόγια ακατάληπτα που όμως έχουν μαθηματικές συναρτήσεις που τα φωτίζουν …
    Υπομονή ίσως να είναι «κρείττον το σιγάν του λαλείν» … και ας το αρχίσω εγώ που το αναφέρω … χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή