Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

.

Συνήθως χρησιμοποιούμε τους ορισμούς των αφηρημένων εννοιών της γλώσσας, μέσα από μια υποκειμενική προσέγγιση του νοήματος τους. Βέβαια, το αποτέλεσμα της επικοινωνίας στην "αγορά" της “Βαβέλ” είναι να τελειώνει κάθε έντονη προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλο με την φράση “Δεν καταλαβαίνεις!”


Ένας δύσκολος ορισμός είναι και αυτός της φιλοσοφίας. Ανάλογα με την πνευματική διαστρωμάτωση του χρήστη της, θα αντιμετωπίσουμε και ένα τεράστιο εύρος τραγελαφικών ορισμών της. Από τον “γάτο” , καταφερτζή τύπο που δηλώνει φιλοσοφημένος άρα και έξυπνος, έως τον παπαγάλο των πληροφοριών που τις μάζεψε για να κάνει επάγγελμα την επιρροή του.

Αναγκαστικά οφείλουμε να δεχτούμε μια εκδοχή του κάθε ορισμού ως ικανοποιητική για μας , μέσα από πληθώρα προσεγγίσεων της. Αυτό σημαίνει ότι σαν ακούσουμε το παλικάρι με την χρυσή ταυτότητα στο χέρι να λέει απευθυνόμενος : “Ξέρω τις γυναίκες εγώ … είμαι μάγκα μου φιλοσοφημένος” δεν σημαίνει ότι τον απορρίπτουμε ως μη γνώστη του ορισμού της φιλοσοφίας. Για κάθε άνθρωπο υπάρχει και η αντίστοιχη αλήθεια που έλκει τους όμοιους αυτού στην αναζήτηση. Για κάποιους δηλαδή είναι ο “άνθρωπος τους” … μέντορας της αξίας που θέλουν να φτάσουν.

Στην προκείμενη όμως ανάρτηση, θα αναζητήσουμε μια διαδρομή σκέψης που σε απλά κατανοητά Ελληνικά ενώνει τις πληροφορίες του παρελθόντος με το σήμερα για τον ορισμό της Φιλοσοφίας.

Βέβαια μέσα στην κεκτημένη ταχύτητα ενός καταγγελτικού τρόπου ζωής, και στις φλέβες που φουσκώνουν κάτω από τα αυτιά όσων έτσι επιλέγουν τη σκέψη της ζωής τους, αυτός ο ορισμός είναι τόσο αδιάφορος , όσο και το νόημα της παροιμίας “χέστηκε η φοράδα στο αλώνι”.

Εδώ όμως θα επιμείνουμε στην ανάλυση ( αυτής της εκδοχής) του ορισμού, γιατί μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ΕΙΝΑΙ στο (το) αλώνι ξαπλωμένοι ακριβώς κάτω από την φοράδα με ανοιχτό το στόμα. Κάποιοι λοιπόν ενδέχεται να ξυπνούν αυτή τη στιγμή και να ενημερωθούν για αυτή την εκδοχή του ορισμού, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που συνεχίζουν να βρίσκονται κοιμώμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν χαμπάρι…το γεγονός της αφόδευσης.

Ας παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα μιας σημαντικής ομιλίας.

Πηγή Liantinis .org

2 σχόλια:

  1. Nαί , μόνον όποιος μπορεί να αποδεχτεί το θάνατό του , μόνον αυτός μπορεί να κατανοήσει το ένα και μοναδικό νόημα της ίδιας του της ζωής.
    Και το ένα τούτο δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε αγαπητέ Πολίτη Γιώργο το αντιφατικό λογοπαίγνιο που έκανες με το κλείσιμο του σχολίου σου αναφέροντας τις τελευταίες λέξεις της Ασκητικής του Καζαντζάκη. Όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορεί να μας συμβεί , είναι αυτή που τολμά να αμφισβητήσει τα θέσφατα των μεγάλων λόγων.
    Δεν μιλώ για την αγνωστική αλητεία , αλλά για ένα βάδισμα «επί ξηρού ακμής» που δημιουργεί χώρο σε ότι φαντάζει αδύνατο στην παραδοχή υψηλών νοημάτων από το μυαλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή