ΤΟ «ΣΥΝ» ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ

.

Θα ήθελα να σας μιλήσω για μια μικρή πρόθεση το «συν». Αυτοί που μας την κληροδότησαν άφησαν μέσα της ένα κωδικό σκέψης για να γνωρίσουμε καλύτερα ο καθένας τον εαυτό του.

Ας ξεκινήσω όμως αυτή τη σκέψη του άρθρου με το ρήμα και το ρόλο του στη ζωή μας. Χρησιμοποιώντας ένα ρήμα στο πρώτο πρόσωπο, πάντα μιλώ για τον εαυτό μου δηλώνοντας μια ενέργεια. Ταυτόχρονα την κατανοώ ως μια «εικόνα» στη σκέψη μου που σημαίνει «εγώ κάνω»… όπως σημαίνουν τα ρήματα συνθέτω , συντρίβω κλπ.
Τα πάντα όμως έχουν ένα τέλος …και έτσι όταν η ενέργεια (αυτή) φύγει από το παρόν μου και την αξιολογήσω, τότε χαίρομαι ή λυπάμαι και την ονομάζω ουσιαστικό…
Όταν συνθέσουμε μια μουσική , δείχνουμε μετά την σύνθεση μας… ή αν συντρίψουμε ένα αντίπαλο , δηλώνουμε μετά τη συντριβή του… Αν κατανοήσουμε όμως την αξία του «συν» μέσα στο ρήμα, τότε παίρνει άλλο νόημα το ουσιαστικό που γεννά η δράση μας.
Ας πούμε ότι όταν συνθέτω κάτι … και κατανοήσω ότι αυτό που κάνω είναι αποτέλεσμα τόσων άλλων ανθρώπων γύρω μου, αποφεύγω να είμαι αλαζόνας και ψωνάρα στην ματαιοδοξία μου.
Όταν ακόμη καταλαβαίνω ότι καθώς συντρίβω κάποιον έχω μερίδιο της «τριβής» άρα και πληγές και εγώ ο ίδιος, θα έχει μεγαλύτερη βάσανο σκέψης η επιλογή μου να επιτίθεμαι σε αυτή τη ζωή… ή να γνωρίζω και να αναλαμβάνω το κόστος της φθοράς μου.
Θα έλεγα ως ένας μικρός αποδέκτης απόγονος ενός πλούτου που μας κληρονόμησαν οι Σοφοί από το παρελθόν, ότι σκεπτόμενος τη γλώσσα μου, ψηλώνει η σκέψη μου.
Ψηλώνοντας η σκέψη μου, κατανοώ όσα συμβαίνουν γύρω μου και λειτουργώ με αξία προσωπική μέσα σε αυτά.
Λειτουργώντας με αξία τη ζωή μου, συμβαίνουν πανέμορφα γεγονότα που με φέρνουν κοντά στην ευτυχία της επίγνωσης….

Εντελώς ωφελιμιστικά … θα σας πω ότι βλέποντας τη σκέψη μου μέσα από τη γλώσσα μου … κερδίζω ζωή και απόλαυση στο παρόν μου.
Κάντε ένα πείραμα … στον εαυτό σας , όπως για παράδειγμα στη λέξη «συναναστρέφομαι» και θα δείτε ότι δεν είναι στατική και άχρωμη… δηλώνει ότι μαζί με κάποιον άλλο κάνω αναστροφή στη ζωή μου…. Γιατί μόνο τα βόδια (της σκέψης) πηγαίνουν ίσια και νομίζουν ότι συναναστρέφονται … αλλά αυτά είναι κοπάδια…
Σας θυμίζει κάτι από την ζωή μας; Ας πούμε τις σταθερές απόψεις και την άκριτη ομαδοποίηση της δράσης μας;
Έχει άπειρες προεκτάσεις αυτή η παρατήρηση της σκέψης της γλώσσας μας.
Αν νομίζεται ότι δεν αφαιρεί χρόνο αυτή η σκέψη από τον προγραμματισμό που μάθαμε να έχουμε στη ζωή μας, πάρτε ένα μολύβι ή το πληκτρολόγιο και γράψτε δυο λέξεις που αρχίζουν από «συν».
Για να αρχίσω πρώτος , θα σας πω ότι χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει «Συχωρώ» (συν χωρώ) … άκουσα γι αυτή τη λέξη λόγιους με σφιχτή γραβάτα, χρυσοποίκιλτους «πνευματικούς» από άμβωνος και κάθε λογής σκέψη που ήθελε να με «Πείσει».
Θα αποφύγω να σας πω τι μπορεί να σημαίνει για μένα, μια και θα γίνει (περισσότερο) δικό σας σαν το ανακαλύψετε μέσα στη «γυμνή» σοφία της απλής λέξης…

Υ.Γ.
Θα χαιρόμουν να διάβαζα και άλλες λέξεις με «συν» στους σχολιασμούς ... μια και η γοητεία της συν-ύπαρξης , έχει ως προϋπόθεση να δεχόμαστε την συν(μ)βουλή της ελεύθερης σκέψης του άλλου.

10 σχόλια:

  1. Χωράμε μαζί σε κάτι, άρα γιατί να είμαστε απέναντι, θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί.

    Συν-μετέχω, μετέχω ομού με κάποιον.

    Συν-διαλογίζομαι, δια του λόγου επικοινωνώ.

    Η μέγιστη πρόθεση της συν-ύπαρξης και η μεγαλειώδης σύν-θεση δημιουργίας.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σέβη μου αγαπητέ σκεπτόμενε φίλε.
    Θα βρεις σύμφωνη τη γνώμη μου στην ανάλυση σου.
    Έχουμε ανάγκη τη σκέψη σε αυτή την εποχή και νοιώθω όμορφα όταν την συναντώ γύρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλλιόπη μου καλησπέρα
    Σε ευχαριστώ για την σπουδαία λέξη που πρόσθεσες στο κάλεσμα της σκέψης.
    Έχουν περάσει Καλλιόπη μου τρία και πλέον χρόνια από τότε που σε είδα στην Αθήνα.
    Στέλνω πάνω από τη θάλασσα την αγάπη και τις ευχές μου για ότι καλύτερο στη ζωή που βιώνεις. (Είδα και το blog σου και χάρηκα …)
    Να σκεφτόμαστε Καλλιόπη μου όσο μπορούμε πιο πολύ και να βιώνουμε πρακτικά τις άξιες σκέψεις μας… το δυσοίωνο μυστικό είναι ότι ξεμείναμε από πνευματικούς προπομπούς …και οφείλουμε να γεννήσουμε τους επόμενους …
    Έτσι δεν κάνουν και τα μελίσσια; χε χε

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συν+κοινωνώ
    συν+διαλέγομαι
    συν+υπάρχω
    συν+πορεύομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/9/10

    συν+υπάρχω
    συν+πορεύομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω να ευχαριστήσω για το μοίρασμα του κέρδους της ψυχής σας, εσάς που κοινωνείτε την αξία του δικού σας σκέπτεσθαι , μέσα από την παρατήρηση της γλώσσας στη σκέψη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευν-ταξιδευτή ο χρονος είναι πέρα απο μας...πάνε τρία χρόνια...εγώ νομιζα περισσοτερα...αλλά ειμαστε παντα στο εδω και τώρα..συν-κοινωνούντες και συν-αισθανόμενοι.
    Ειμαι εδώ με ενα blog...κύρι κατάθεσης συναισθημάτων με εικόνα και ήχο ομολογώ, και σε μια φάση ανάλογης ανάπτυξης και αρμονίας της διαύγειας του Νού!
    Ευκινησία-Σθένος-Διαυγεια!
    Σε φιλώωωωωωωωω και ειμαι εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλλιόπη, μου λείψανε οι αναγραμματισμοί σου , και η καθαρότητα της απεύθυνσης σου…. Χε χε
    Ο καθαρός αέρας με το ιώδιο … βλέπω καλά κρατά τη διάθεση σου …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχα έχω πλάκα όταν με διαβάζω..εκ των υστέρων(αδιόρθωτη Καλλιόπη)
    Ω ναί ναί ναί...συν-τρέχουν όλοι οι λόγοι για να Συν-υπαρχω με μένα.Τί άλλο να θέλει κανείς :)
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή