Πετρέλαιο: από τους μύθους και την ιστορία στην ύστερη πραγματικότητα

 .
Κατ΄ εξαίρεση της διακοπείσας αρθρογραφίας μέχρι νεωτέρας σε τούτο το ιστολόγιο αναρτώ μια ενημέρωση σχετικά με μια μελέτη του φίλου και ερευνητή Σωτήρη Γλυκοφρύδη που στο σύνολο των άρθρων του αποτελεί μια τεκμηριωμένη προσέγγιση στο πετρέλαιο από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της εργασίας θα αναρτηθούν τα περιεχόμενα με την σκέψη πως όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να έχει μια εμπλουτισμένη προσέγγιση στο ζήτημα έχει την δυνατότητα να ζητήσει την αποστολή του αρχείου με e-mail.

Ο λόγος και τα νοήματα που διαπραγματεύεται ο αγαπητός Σωτήρης δεν αφορούν σε λογικές εύπεπτης κατανάλωσης της πληροφορίας. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν κανένα πρακτικό νόημα σε ανθρώπους που διαβάζουν στο διαδίκτυο ως να φυλλομετρούν περιοδικά επικαιρότητας χωρίς την επίγνωση  χρησιμότητας της πληροφορίας.
Ένας λόγος που γίνονται διεργασίες προαγωγής της αρθρογραφίας με παράλληλη σιωπή σε αυτό τον ηλεκτρονικό χώρο είναι και η επαναδιαπραγμάτευση της αντίληψης του λανθασμένου Δημοκρατικού μοιράσματος των πληροφοριών σε μια κοινωνία που δεν διαθέτει ερωτήματα.  Όταν προσφέρονται πληροφορίες σε άτομα που δεν τις ζητούν είναι άχρηστες και μάλιστα επιφέρουν μεγαλύτερο κακό  γιατί νομίζουν οι καταναλωτές της πληροφόρησης ότι "γνωρίζουν" ενώ βρίσκονται σε βαθιά μεσάνυχτα ως δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων.

Το «ζητώ» μέσα από την ατομική φερώνυμη ευθύνη κάθε ανθρώπου είναι το πρώτο σκαλοπάτι εξέλιξης μιας απρόσωπης και φοβικής κοινωνίας που τα αποτελέσματα της τα βιώνουμε καθημερινά.
Όποιος ή όποια  επιθυμεί  την μετεξέλιξη του «Κανένα» που φέρει ως αθέατος παρατηρητής του διαδικτύου σε «Οδυσσέα γιο του Λαέρτη» μέσα από τη δράση της σκέψης του μπορεί να στείλει μήνυμα αίτησης για την αποστολή της μελέτης στο nativita@otenet.gr  ή προς τον ίδιο τον συγγραφέα στο  sotglyk@otenet.gr

Κώστας Ζωγραφόπουλος


Η ΑΟΖ και το Θηρίο με τα 7 κεφάλια

Πετρέλαιο:  από τους μύθους και την ιστορία
στην ύστερη πραγματικότητα



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΠΡΟΟΙΜΙΟ
1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ: Στην ιχνηλασία… / Μεσόγειος και Μεσοποταμία… / Ο μυθικός κατακλυσμός… /  Η Μεσόγειος ήταν η Μέση γη; / Είμαστε ακόμη δεισιδαίμονες; / Οι Βαβυλώνιοι σάροι.
2. ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ:  / Μια διαφορετική προσέγγιση… / Αιγαίο - πρώιμη εποχή / Το έλαιο της πέτρας / Τα Φυσικά ΧΥΤΑ /  Η επιβίωση στο φιλοσοφικό τραπέζι / Η φιλοσοφία στο μητρικό κρεβάτι  
3. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ: Αντλούμε δύναμη από τα πεπτικά παράγωγα της γης… / Η Νέα Ρώμη της εποχής του Ηλιογάβαλου / Πλάτων και Αριστοτέλης, τα αξεπέραστα σύμβολα στο σκάκι της ζωής.
             ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΥΤΑ
1. Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Μεντελέγιεφ, ο απόστολος της χημείας  / Τελικά είχε δίκιο για τη γη ο Θαλής / Τρόπος άντλησης / Οι 7 αδελφές / Οι 7 αδελφές γεράσανε, ήρθαν σόγια και ξαδέλφες.
2. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Έναρξη  / Οι εναλλακτικές πηγές / Οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου  / ΗΠΑ, αφανής leader… / Νέα εποχή… / Κίνδυνοι… / Αυξημένη η επικινδυνότητα…  / Κίνδυνοι απο εχθρικές ενέργειες / Το πετρέλαιο δεν είναι πράσινη ενέργεια ούτε καθαρή. 
3. ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ: Κανιβαλίζουμε επικίνδυνα τη μάνα μας  / Τα δίκτυα σημαίνουν παγκοσμιοποίηση… / Η διδαχή των Ομηρικών επών / Πολιτική του διαίρει και βασίλευε... /  Ο Σίσυφος χρειάζεται ένα διάλειμμα, ένα time out.
ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΟΖ
1. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ:  LOS / ΕΕΖ / UNCLOS Ι-ΙΙ / Απαγόρευση κατά της Αμερικής / UNCLOS ΙΙΙ /  Εφαρμογή ΑΟΖ /  ΑΟΖ – παροράματα / Έννοιες βάσης / Γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή της ΑΟΖ στο Αιγαίο / Η στάση του καρντάση γείτονα / Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης / Ο Τουρκικός γκριζωνισμός / Χάγη, στα δύσκολα -… / Ο από μηχανής Θεός
2. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ : O δεύτερος κήπος της Εδέμ / Ο β΄ κήπος της Εδέμ προκύπτει για τους κολασμένους / Το κοίτασμα «Λεβιάθαν  / Τα κεφάλια του θηρίου /  Ο «άρχων της καβάλας».
3. ΑΙΓΑΙΟ:  Casus Beli / Η Τουρκία νοιώθει σε κορσέ… / Καστελόριζο /  Κύπρος, χώρα που αρπάζει ευκαιρίες / Η  Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία / Νιγηρία, ένα παράδειγμα που μοιάζει της Ελλάδας / Διαφθορείς και διεφθαρμένοι / Η Ελλάδα θα συρθεί ξυπόλητη στο συμβολαιογραφείο.
ΜΕΡΟΣ Δ΄  - Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ
1. Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ:  Διείσδυση μέσω των δικτύων /  Ο Οθωμανός πετρο-Αττίλας / Ο καβαλιέρε χαρεμάρχης / Το Ισραήλ στο γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι / Προς αποδιοργάνωση της Μεσόγειας λεκάνης.
2. ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΛΕΒΙΑΘΑΝ:  Δηλώσεις του Ισραήλ... / Οι πυρηνικοί φύλακες / Υπάρχει τελικά πετρέλαιο στη Μεσόγειο και πόσο; / Πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι;
3.  ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ: Περί των προφητειών / Οι εσχατολογικες … / Ο ύπνος και τα όνειρα / Το κλειδί… / Η Ινδουιστική εσχατολογία / Ζαραθούστρα / Ιουδαική εσχατολογία / Χριστιανική… / Μωάμεθανική … / Νέα Ευρώπη -  Νοστράδαμος / Επιστημονική εκδοχή - Χάντιγκτον  / Γωγ και Μαγώγ / Το Θηρίο / Η Πόρνη της Βαβυλώνας / Το υποτιθέμενο σενάριο.  
ΕΠΙΛΟΓΟΣ  - Τι κινεί τα νήματα; / Ρέκβιεμ.