ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ

.

Ο Αλέκος Αδαμίδης είναι ο αείμνηστος συγγραφέας της επαρχίας μας, με την αγάπη του καταγεγραμμένη και πάντα ζωντανή στο σημαντικό εκδοτικό του έργο , για τα βουνά της πατρίδας μας.

Τον θυμάμαι να στέκουμε πάνω στα βράχια των Οντρίων και να στοχάζεται τόσο απλά και κατανοητά στο φιλικό περπάτημα μαζί με τον πατέρα μου.

Μου φάνταζε σπουδαία η ιδιότητα του ως συγγραφέας εκείνα τα χρόνια που ήμουν παιδί. Σήμερα δεν μου φαντάζει, απλά είμαι σίγουρος ότι είναι σπουδαία η "καταγραφή της αγάπης σου στο χαρτί" … γιατί είναι το μόνο όπλο να μη χαθούμε στην άγνοια.

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται στην περιοχή μας , από το βιβλίο του που τιτλοφορείται «Η ΒΟΪΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ»

Ακόμη στην μνήμη του, που είναι καλά φυλαγμένη στην καρδιά μου, αφιερώνω ένα τραγούδι μέσα από την δυνατότητα που μας δίνει η σημερινή τεχνολογία, από τον δικό μας Μάνο και την ευαίσθητη προσέγγιση του, σε ότι η άγνοια σήμερα το θεωρεί ΑΧΡΗΣΤΟ.




ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η επαρχία Βοίου είναι μια εδαφική έκταση που καταλαμβάνει το Β.Δ. τμήμα του Νομού Κοζάνης. Ανατολικά συνορεύεται με το βουνό Σινιάτσικο, δυτικά με το βουνό Βόιο, βόρεια επικοινωνεί με το οροπέδιο Άργους Ορεστικού και νότια με το λεκανοπέδιο των Γρεβενών.

Η επαρχία Βοίου υπήρξε τόπος που φιλοξένησε τα ελληνικά φύλα, τα οποία κατεβαίνοντας από την κεντρική Ευρώπη, παρέμειναν πολλά χρόνια, πριν προχωρήσουν για τους τόπους της οριστικής εγκατάστασης.
Από τα αρχαία εκείνα Ελληνικά φύλα το Δωρικό Γένος, το οποίο «οίκεε εν Πίνδω Μακεδνόν καλεόμενον», ρίζωσε για πάντα στη μακεδονική γη.

Ατέλειωτες γενιές προγόνων μας έζησαν στην επαρχία μας. Πλήθος γνωστά και άγνωστα γεγονότα σημειώθηκαν και πολλοί στρατοί και λαοί πέρασαν.
Ένα πλήθος λείψανα από προϊστορικά κάστρα είναι σπαρμένα σ΄ ολόκληρη τη βοϊακή έκταση. «Πόλεις» και οικισμοί π.χ. Αξιόκαστρο, Εράτυρα, Λικνάδες, Μπουφάρι Απιδέας, Νέα Σπάρτη, Παλαιόκαστρο, Πλατανιά, Σιανίστι Τσοτυλίου κ.λ.π. όπου αποκαλύφτηκαν αξιόλογα αρχαία αντικείμενα (τάφοι με πλούσια κτερίσματα , αγάλματα θεών και ανθρώπων, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, ποικίλα αγγεία, όπλα, νομίσματα, χρυσά κοσμήματα, λίθινα εργαλεία κι ένα πλήθος άλλα αντικείμενα) μας θυμίζουν τους ηρωικούς εκείνους χρόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: