Μια εκδοχή Πολιτικού σκέπτεσθαι

.
Μια εκδοχή του Πολιτικού σκέπτεσθαι
του Κώστα Ζωγραφόπουλου


Στην προσωπική μας ζωή αλλά πολύ περισσότερο στην Πολιτική αντιπαράθεση αυτό που έχει αξία είναι η «Πληροφορία».
Μπορεί λοιπόν η ανυπαρξία της ή η χάλκευση μιας διαφορετικής αλήθειας (δηλαδή ενός ψεύδους) να αποτελέσει το καλύτερο όπλο για το διακύβευμα των εκάστοτε εκλογών που δεν είναι άλλο από τον επηρεασμό των ψηφοφόρων;

Όλα τα κόμματα επηρεάζουν τους ψηφοφόρους και με στόχο να αναβαθμίσουν ωφελιμιστικά την ύπαρξη τους στο «παιχνίδι» της κοινοβουλευτικής πραγματικότητας.
Κάθε κόμμα έχει κατά την διεκδίκηση της εξουσίας εντελώς διαφορετικά οφέλη για τους οπαδούς του, τα στελέχη του και τέλος για την αρχηγική του κάστα. Για να το κάνουμε σαφές μέσα από ένα παράδειγμα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι εντελώς διαφορετικά τα οφέλη αν και φαίνονται ίδια της κυρίας Ντόρας από αυτά του κυρίου Σαμαρά. Διαφορετικά είναι τα οφέλη των στελεχών της παράταξης και σαφώς διαφορετικά (αν και εδώ δεν είναι σίγουρα) τα οφέλη που προσδοκούν οι ταλαίπωροι ψηφοφόροι. Όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε στην πυραμίδα της εξουσίας είναι μετρήσιμα και άμεσα, ενώ στην βάση της ασαφή και πολλές φορές πλανημένα… Αυτό το λέει η ιστορία και όχι ο γράφων!
Το παράδειγμα θα μπορούσε να αναλυθεί και για τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για την οικονομία της γραφής κρατήσαμε το πιο επίκαιρο και γαργαλιστικό μια και η λυκοφιλία μπροστά στην ωφελιμιστική ανάγκη είναι προφανής.

Άλλη μια πραγματικότητα είναι ότι αυτά που γνωρίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων και τα επιτελεία τους είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουν και θέλουν να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι.
Για εμάς τους απλούς ανθρώπους που βρισκόμαστε έξω από τον νυμφώνα που ανταλλάσσονται οι πληροφορίες, το μόνο εργαλείο που μπορούμε να διαθέτουμε είναι η παρατήρηση και η γνώση επιχειρώντας ιστορική ανάλυση μέσω της παιδεία μας.

Ποια είναι λοιπόν η πληροφορία που γνωρίζουν κάποιοι και με κανένα τρόπο δεν θέλουν να περάσει προς εμάς;
Οι άνθρωποι δεν «βλέπουμε» με τον ίδιο τρόπο ένα γεγονός, μια και συνήθως υπερισχύει ο φόβος μας μέσα από ασυνείδητες διαδικασίες που έχει εγκατεστημένες το προγραμματισμένο μυαλό μας σε σταθερές συμπεριφορές.
Για παράδειγμα μπορεί να λένε πως θα πεζοδρομήσουν μια οδό και η συνήθεια δεν μπορεί να επιτρέψει στον κάθε μαγαζάτορα την πραγματική εκδοχή πως θα αυξηθούν οι πωλήσεις του αν δεν έχει ως παρκάρισμα το αυτοκίνητο του έξω από το κατάστημα κάθε μέρα.

Ποια είναι όμως η πληροφορία που ξέρουν ή ψυχανεμίζονται στην κορυφή τους τα κόμματα και αγνοούν οι ψηφοφόροι;

Ας κάνουμε μια μικρή παρατήρηση συμπεριφοράς μέσω των πολιτικών θέσεων του κόμματος του κυρίου Πάνου Καμμένου σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κύριος Καμμένος καταγγέλλει τα πάντα και ζητά την διαγραφή του απεχθούς χρέους που έχει σωρευτεί από τις λογιστικές πρακτικές του διεθνούς Τραπεζικού συστήματος. Θα ήθελα να ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του αν είναι ανόητος αυτός ο Πολιτικός ή ξέρει κάτι περισσότερο από ότι εμείς.
Αφήνοντας για λίγο τον εν λόγω πολιτικό ας πλησιάσουμε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που με μια νηφαλιότητα εμμένει σε θέσεις που έχει μέσα από την πολιτική ανάλυση των σκεπτόμενων μελών του.
Είναι και τούτοι ανόητοι που θα ήθελαν να κρύβονται από ένα ολόκληρο λαό που θα τους κυνηγά σαν η πολιτική τους ηγεμόνευση θα γεμίσει με πτώματα πεινασμένων πολιτών;
Εδώ κάτι δεν πάει καλά αν είναι έτσι τα πράγματα.
Βέβαια το εύκολο στην πολιτική ζωή είναι να ερμηνεύουμε τα πάντα με όρους ατομικής γνωστικής προσέγγισης και να απαξιώνουμε τις σκέψεις όπως κάνουμε και στις παρέες μας. Δηλαδή εύκολα ονομάζουμε βλάκα όποιον μας λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που εμείς ξέρουμε.
Αν έχουμε διδαχθεί πως οι παράλληλες ευθείες δεν τέμνονται ποτέ αλλά όλες οι άλλες τέμνονται, τότε εύκολα αν δεν έχουμε την ικανότητα να «ακούμε» θα θεωρήσουμε ηλίθιους τον Ρίμαν (Riemann) και τον Lobachevsky που θα μας έλεγαν αντίστοιχα ο πρώτος πως όλες οι ευθείες τέμνονται ανά δύο ή ο δεύτερος πως δεν υπάρχουν ευθείες που να τέμνονται ανά δύο. (2)
Το ότι ταξιδεύουμε σήμερα στο διάστημα οφείλεται εν πολλοίς σε αυτούς, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά όμως με τις εκλογές μας θα πει κάποιος από τους αναγνώστες, και ίσως βιαστεί να δώσει τον χαρακτηρισμό του φαφλατά ηλιθίου στον γράφοντα. Όλα όμως είναι καλοδεχούμενα μια και ο κόσμος είναι όπως ακριβώς τον ορίζουμε και μας το έχει διδάξει τούτο ο Πιραντέλο με το έργο του «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»

Τι είναι λοιπόν αυτό που γνωρίζουν οι Πολιτικές ηγεσίες και δεν μπαίνει ποτέ στην θέαση των ψηφοφόρων;
Γιατί έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών οι μνημονιακοί πολιτικοί μιλώντας για ελαφρύνσεις και αναστολή πληρωμών του χρέους προς τους δανειστές μας;

Το γιατί ο καθένας προσπαθεί να φτιάξει το δικό του σενάριο που θα προσελκύσει την ψήφο των πολιτών έχει να κάνει με την ωφελιμιστική ιδιωτεία σε προσωπικό ή ακόμη και σε κομματικό επίπεδο. Η πληροφορία όμως από την αγωνία που εκπέμπει η Δύση ακόμη και εκ στόματος του Μπαρακ Ομπάμα κάτι άλλο έχει ως διακύβευμα.

Θα παρακαλούσα να ανασύρουν από την μνήμη τους οι αναγνώστες τον τρόπο που πλησιάζει μια γάτα ένα ποντίκι ώστε να το κατασπαράξει. Ποτέ δεν είναι ευθεία η προσέγγιση πριν την τελική δράση, φοβούμενη το διαφορετικό στην αντίδραση του.
Έτσι γνωρίζουμε τον χαρακτηρισμό «το παίζει» ώστε να ακυρώσει την διαφυγή του και να μάθει τις αντιδράσεις του.
Αυτό ακριβώς γίνεται από την κυρίαρχη ομάδα ανθρώπων προς τους παγκόσμιους πολίτες και ειδικότερα στο πείραμα που λέγεται «Χρεοκοπήστε την Ελλάδα».

Όποιος πιστεύει ότι το ποσοστό χρέους που σώρευσαν οι προγραμματισμένες ενέργειες των επικυρίαρχων μέσω των διεφθαρμένων κυβερνήσεων της χώρας μας είναι μεγάλο λανθάνουν λόγω πνευματικού ύπνου από την προπαγάνδα.
Ακόμη και όσοι μας διαλαλούν πως κινδυνεύουμε, αν ψάξουμε το προσωπικό τους προρτφόλιο θα διαπιστώσουμε τα ατομικά οφέλη που έχουν από τους ενορχηστρωτές του εγχειρήματος. Για να είμαι πιο σαφής ας θυμηθούμε τον τηλεοπτικό δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα που στην ρητορεία της φοβίας που διέσπειρε έλαβε ως πρόδηλη ανταμοιβή την θέση του υπευθύνου επικοινωνίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. Μιλάμε δηλαδή για το ξεπούλημα της ίδιας της περιουσίας της Ελλάδας. (3)
Για όσους σκέφτονται ακόμη περισσότερο, καλό θα είναι να προσέξουν την εσκεμμένη τοποθέτηση στον τίτλο της λέξης «Ιδιωτική». Από πότε η Δημόσια περιουσία χαρακτηρίζεται ως ιδιωτική και το κράτος ως ιδιώτης;… Είναι κάτι που δεν θα το καταλάβει κανείς αν δεν μπει στην ίδια τη σκέψη του αντίπαλου σκακιστή που λέγεται «Παγκόσμια τάξη πραγμάτων».
Αυτό βέβαια το ταμείο το σύστησαν οι ηγετικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, μια και ανήκει στο πρόγραμμα τους η δυναμική της εκποίησης προς το κεφάλαιο των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας.
Το αν είναι καλό η κακό αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που θέλει από πίσω της έντονη φιλοσοφία και ανάλυση που δεν επιτυγχάνεται με όρους συζήτησης πεζοδρομίου και διαδικτυακής ατάκας.

Τι ξέρουν λοιπόν για την επόμενη κίνηση του Διεθνούς κεφαλαίου οι ηγέτες των κομμάτων και προσπαθούν να μας το περάσουν ο καθένας ως προσωπική επιτυχία ελάφρυνσης των καθημερινών βαρών που έχει ο Έλληνας;

Η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας είναι να κατανοήσουμε τι φοβούνται στην ακόμη ανεξέλεγκτη χαοτική σκέψη των ανθρώπων αυτής της χώρας και τι προσπαθούν να δεσμεύσουν μέχρι τελικής λοβοτομής.

Η ηγεμονία του Ανδρέα Παπανδρέου, για κάποιους αναλυτές του μέλλοντος θα ερμηνευθεί ως ο προάγγελος αυτής της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα μια και το διακύβευμα δεν είναι τα χρήματα στις τσέπες ενός λαού, αλλά η πλήρης και αφιλοσόφητη υποταγή της συνήθειας του σε μια προβλέψιμη συμπεριφορά.

Τα χρήματα και όλες οι οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν για να λειτουργούν ως εργαλείο εκπαίδευσης μέσω του φόβου και της καταναλωτικής απαίδευτης ζωής, και να φτάσουν τους πολίτες σε μια Οργουελική κοινωνία προβλέψιμης συμπεριφοράς όπως ακριβώς κάνουν οι τσοπάνηδες στα πρόβατα τους.
Πάντα θέλουν ένα πρώτο πρόβατο που να οδηγεί το κοπάδι και σκύλους που θα ορίζουν το δρόμο. Η πίστη του κοπαδιού ενσωματώνεται στην ασυνείδητα φοβιστική γκλίτσα που κινείται από τον ιθύνοντα νου του Τσοπάνη και με ευλάβεια οργανώνει σε εύρυθμη λειτουργία την εκμετάλλευση μέσω όλων των άλλων.
Αυτό είναι και τίποτε άλλο η μακροοικονομική πολιτική της εξουσίας για όσους δεν την έχουν καταλάβει ακόμη. Τόσο με πολιτικό-θρησκευτικές οργανώσεις του παρελθόντος και του παρόντος στο Ισλάμ και τον Βουδισμό, όσο και στις δυτικού τύπου κοινωνίες με προκάλυψη τον Οικονομικό Φιλελευθερισμό ή την Σοσιαλιστική ιδέα από τις Νομενκλατούρες.
Το ότι υπάρχει και φύση ελεύθερη είναι μια άλλη υπόθεση που εμπίπτει σε όρους φιλοσοφικής σκέψης και επανακαθορισμό της αντίληψης της Πολιτείας με όρους πιο πίσω από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη… Άλλα λόγια είναι τούτα και ίσως άχρηστα στην παρούσα φάση διερεύνησης της σκέψης μας.

Τι ξέρουν λοιπόν κάποιοι που δεν γνωρίζουν οι απλοί πολίτες και είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο για τις αντίθετες απόψεις τους;

Άντε λοιπόν… ας σκεφτεί ο καθένας μόνος του, μια και τόσα χρόνια έχει κάνει ράθυμο το μυαλό του μέσα από την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του στην λεγόμενη Δημοκρατία. Άλλωστε πάντα οι οπαδοί περιμένουν ένα ηγέτη να τους οδηγήσει… Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν να μιλούν με τον ηγέτη μέσα τους;

Θα μας πετάξουν έξω από την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα λοιπόν και θα μας στερήσουν το χολερικό εργαλείο της οικονομίας που λέγεται ευρώ;
Θα δώσουν συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον κόσμο;
Μήπως αυτές οι αναταραχές με την έλλειψη φαρμάκων δεν είναι πραγματικές αλλά κατευθυνόμενες μέσω ηθελημένων μεθοδεύσεων μιας κάστας ηγεσιών ώστε να ενισχύσουν τον φόβο των προβάτων; (4)
Ας κάνουμε λοιπόν ερωτήματα και ας αποφασίσουμε ότι μπορεί να κατανοήσει το κεφάλι μας.
Τουλάχιστον να βάλουμε ένα μόνο ερώτημα στη ζωή μας απέναντι στις βεβαιότητες που έχουμε και κορδωνόμαστε στον καθρέφτη της ματαιοδοξίας μας λέγοντας…

- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ Ρε;

Όταν μάθουμε τότε θα έχουμε πιότερο σκυμμένο το κεφάλι και πολύ ψηλότερα το βλέμμα… Ας πούμε σαν την αρχαία Ελληνική τραγωδία που βρίσκεται εκεί υπομονετικά περιμένοντας την δική μας Αναγέννηση.

Υ.Γ.
Δεν αναφέρει ο γράφων την απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η πληροφορία που έχουν κάποιοι από τους χειρισμούς του Παγκόσμιου Κεφαλαίου. Το "γιατί" δεν την κατονομάζει έχει όλη την αξία του άρθρου και θα ήθελα απλώς να το επισημάνω.
Οι μεγαλύτερες πληροφορίες που υπάρχουν δίπλα μας, είναι άχρηστες αν δεν έχουμε εμείς την ικανότητα να τις παρατηρήσουμε και τούτο μπορεί να το βεβαιώσει η επιστήμη.
Ψάχνουμε λοιπόν για τον "δέκτη" και όχι για τον "καταναλωτή".  Όποιος θέλει να μεγαλώσει πνευματικά αυτορρυθμίζεται και εξελίσσεται μέσω της αντιληπτικής του ικανότητας. 

Πρόσθετες πληροφορίες:

1. Η εικόνα με την τριήρη έχει την σημειολογία του ταξιδεύω την σκέψη και την ανάγκη μου χωρίς φόβο και με εμπιστοσύνη στην αξία της δύναμης μου. Ευρέθη από τον διαδικτυακό χώρο http://www.kalyterotera.gr/2012_02_18_archive.html

2. Οι τρεις βασικές γεωμετρίες : http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CG4QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.scienceline.gr%2Fgeometry%2520of%2520universe.doc&ei=PzXTT_XfOsOW0QX468myBA&usg=AFQjCNF_8C5vxSqfSipZiFkT0HfH1YXksA&sig2=lKVaw6FrxO32NK29wk6j2Ahttp://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CG4QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.scienceline.gr%2Fgeometry%2520of%2520universe.doc&ei=PzXTT_XfOsOW0QX468myBA&usg=AFQjCNF_8C5vxSqfSipZiFkT0HfH1YXksA&sig2=lKVaw6FrxO32NK29wk6j2A

3. Διορισμός του κυρίου Κώνστα στο ταμείο εκποίησης της Ελληνικής περιουσίας: http://olympia.gr/2012/03/13/crime_does_not_pay_or_does_pay/

4. Αντιδράσεις από την έλλειψη φαρμάκων : http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129055700&mmid=41928195

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου