Όπερα πάνω στον πάγκο του χασάπη (4 Νοε 2012)

.




Λατρεύω τις αντιθέσεις στη ζωή μου και ψάχνω μέσα τους τις δικές μου ερμηνείες για την ισορροπία καθώς και την αναγκαιότητα συν-ύπαρξης μεταξύ τους.

Για να το κάνω πιο σαφές σήμερα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από όπερες των Ζωρζ Μπιζέ, Τζοακίνο Ροσσίνι, Τζάκομο Πουτσίνι, και Τζουζέπε Βέρντι, στα οποία χειροκροτούσε ο κόσμος με ενθουσιασμό ειδικότερα στις γνωστότερες εξ αυτών όπως ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι και Τραβιάτα του Βέρντι.

Η αντίθεση που με ενθουσίασε κάνοντας με να παρευρεθώ στην εκδήλωση, ήταν ο χώρος απόδοσης των υπέροχων ερμηνευτών της Λυρικής Σκηνής συνοδεία ενός πιάνου, που δεν ήταν άλλος από τη γνωστή Βαρβάκειο αγορά στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιδέα για την επιλογή του χώρου της εκδήλωσης ήταν της ανοιχτής κοινότητας πολιτών της Αθήνας με την ονομασία Atenistas. Σαφώς αξιοποίησαν την απόφαση της Λυρικής σκηνής να μεταφέρει εδώ και αρκετό καιρό την όπερα σε χώρους που δεν έχουν την παιδεία αυτού του μουσικο-θεατρικού είδους, αλλά να σημειώσω πως καταλυτική ήταν και η βοήθεια του Δήμου των Αθηναίων.
Ως αποτέλεσμα ήταν να συνωστιστούν με χαμόγελο πάρα πολλοί Αθηναίοι υπομονετικά και να απολαύσουν την αντίθεση του πάγκου του χασάπη που φιλοξενούσε δίπλα του υπέροχες φωνές και ερμηνείες με αστική ενδυματολογική ταυτότητα που ταιριάζει στην όπερα.

Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα των καλλιτεχνών της Λυρικής Σκηνής που με την θεατρικότητα της απόδοσης των αποσπασμάτων γοήτευσαν το κοινό και κοινώνησαν δημιουργικά αυτή την εμπειρία της αντίθεσης του χώρου απέναντι στην Τέχνη που υπηρετούν.
Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια οι βαρύτονοι Διονύσης Σούρμπης, Πέτρος Σαλάτας και Χρήστος Λάζος, οι υψίφωνες Βάσια Ζαχαροπούλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Στελλίνα Αποστολοπούλου, Κατερίνα Κρασσά, Έλενα Κελεσίδη, Κίρα Λαμπράκη, Μαρία Μητσοπούλου, Κάτια Πάσχου , η μεσόφωνη Αθηνά Καστρινάκη και ο τενόρος Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος.

Άντε και εις άλλα με Υγείαν … διότι απέναντι σε αυτήν καραδοκούν οι αντιλήψεις, οι βεβαιότητες και οι συνήθειες που χτίζουν την αρρώστια της μελαγχολίας, που μαραίνει το χαμόγελο των ονείρων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου